Wijnkast kopen? Houd hier rekening mee

Ben je een wijnliefhebber en heb je een aantal flessen wijn die je graag wil opslaan? Dan heb je zeker baat bij een wijnkast. Wat ook wel een wijnkoelkast of wijnklimaatkast wordt genoemd. Met deze kast kun je flessen wijn bewaren op de gewenste temperatuur en in de juiste omstandigheden. Wil je een wijnkast kopen? Dan moet je hier rekening mee houden.

Opslagcapaciteit van de wijnkast

Het eerste waar je op let is hoeveel flessen wijn je kwijt kan in een wijnkoelkast. De ene wijnkast kan 30 tot 40 flessen opslaan, terwijl grotere kasten wel meer dan 150 flessen wijn kunnen opslaan. Welk formaat je nodig hebt, is afhankelijk van hoeveel flessen wijn je wil bewaren en of je er ook de ruimte voor hebt. Ga je een wijnkast kopen? Houd er dan ook rekening mee dat kleinere wijnkasten vaak iets goedkoper zijn dan grotere exemplaren.

Wijnkast kopen? Let op de inrichting

Ga je een wijnkast kopen? Kijk dan ook eventjes naar de inrichting. Zijn er voldoende verdelers en kan je de kast inrichten zoals jij het wilt? Zijn ze van hout of van andere materialen gemaakt? Dit is belangrijk en zeker bij modellen met meerdere temperatuurzones. Vooral als je verschillende soorten wijnen heb kan een stukje vrijheid in hoe je de wijnkast indeelt uitkomst bieden. Dan weet je ook zeker dat de wijnen die je hebt op de juiste manier worden bewaard.

Waar je ook op kunt letten is of de kast trillingen kan voorkomen. Trillingen kunnen namelijk de smaak van wijn beïnvloeden en een kast die trillingen niet weert kan dus niet voorkomen dat je opgeslagen wijn verandert. Andere wijnkoelkasten met een goed systeem kunnen schadelijke trillingen wel voorkomen en de wijn in tact houden.

Verschillende temperatuurzones

Dat is gelijk een mooi bruggetje naar de temperatuurzones. Ga je een wijnkast kopen? Dan is het goed om hiernaar te kijken. Zeker als je meerdere flessen wijn hebt die op verschillende temperaturen bewaard moeten worden. Met een wijnkoelkast met meerdere temperatuurzones is dat mogelijk, maar houd er ook rekening mee dat veel kasten ‘slechts’ een temperatuurzone hebben. Dit is dus wel een aandachtspunt als je op zoek gaat naar een geschikte wijnklimaatkast.

UV-werend glas

Een wijnkoelkast moet ook UV-werend glas hebben, mocht je ‘m bijvoorbeeld in een kamer zetten waar de zon schijnt. Wijnkelders zijn er niet voor niets, omdat wijn vaak onder bepaalde omstandigheden moet worden bewaard. Zonlicht en dus UV-straling kan een negatieve invloed hebben op wijn en daarom moet een wijnkast ook goed UV-werend glas hebben. Zodat je wel zicht blijft houden op de inhoud van je kast, maar dat ook het zonlicht geen schade kan toebrengen aan de flessen wijn die je hebt opgeslagen.

Wijnkast kopen? Let op het energielabel

Natuurlijk wil je geen wijnkast kopen die enorm veel energie verspilt en daarom is het belangrijk om ook extra aandacht te geven aan het energielabel. Kasten met het energielabel A of B zijn energiezuinig en milieuvriendelijk, terwijl kasten met een ander label meer stroom verbruiken en dus ook minder milieuvriendelijk zijn.